
Unge trodser EU-forbud og bruger snus som aldrig før

Snus
Snusforbruget blandt unge i Danmark er en voksende tendens. Dette til trods for at det har været ulovligt at sælge snus i EU-medlemslande siden 1992, og ulovligt ifølge dansk lovgivning siden 2016
Unge trodser EU-forbud og bruger snus som aldrig før
Af Mathias Juul og Emil S. Andersen
”Jeg skal lige have et stykke, inden vi starter, vil du også have et?” Han rækker pakken med de små poser fyldt med tobak hen imod mig, jeg takker ja og tager ligeså et stykke i min mund, og sætter det fast under min overlæbe.
Tilbuddet kommer fra en høj fyr iført en sportsjakke. Han hedder Christoffer. Han sidder sammen med sin jævnaldrene højskolekammeret, 21-årige Rasmus, inde på et rodet værelse på Idrætshøjskolen Aarhus. De sidder begge med let udspilede overlæber, og griner lidt indforstået til hinanden. De er snusbrugere. Ikke bare den gennemsnitlige snusbruger. De er storforbrugere.
Bred tendens blandt unge
Det er ikke kun de to højskoleelever, der er storforbrugere. Snus er en fælles betegnelse for små poser fyldt med tobak, som man indtager oralt. Snus indeholder op 43mg nikotin, hvilket svarer til 4 gange som meget som en almindelig cigaret.
V2 Tobacco, som er en af de eneste producenter der sælger til danske butikker, blev i 2017 solgt for et milliardbeløb til den svenske konkurrent Swedish Match. Det forstår man udmærket, når man kigger på deres resultater. Fra 2013 til 2017 steg deres resultat mere end 400% fra 10 millioner kroner til 41 millioner. V2 Tobacco producerer udelukkende snus af mærket Thunder. Der findes flere forskellige mærker snus, men Thunder er på nuværende tidspunkt markedsledere på det danske marked.

21-årige Christoffer går på Idrætshøjskolen Aarhus og bruger dagligt snus. Han har været snus bruger i 1,5 år.
Foto: Mathias Juul

Pakker som disse bliver solgt i stor stil til unge danskere.
Foto: Mathias Juul
”Jeg startede, da jeg gik på efterskole. Det var sådan lidt sejt, at vi var en lille drengegruppe, der turde tage snus. Så kom jeg hjem igen, og så fortsatte det sådan set bare derfra,” fortæller Rasmus. Han kigger mod loftet, da jeg spørger, om han nogensinde har haft en dårlig oplevelse med snus. ”Nej, det tror jeg faktisk ikke. Nej. Det har jeg aldrig haft.”
”Jeg kedede mig for vildt, da jeg var teknologisælger i Bilka. Så i stedet for at gå ud og ryge med de andre, blev snus lidt min belønning for at have klaret, for eksempel, en time på arbejdet,” Christoffer smiler lidt skævt, ”jeg nåede dog aldrig helt at stoppe igen.”
Tre ud af fire gymnasiedrenge prøver snus
DR’s Kontant lavede i 2017 en undersøgelse der viste at 72% af drenge og 47% af piger i gymnasiealderen havde prøvet snus.
”Det klart min fornemmelse, at snus er blevet langt mere udbredt de seneste år, men vi har ikke nogen tal eller undersøgelser til at bakke det op,” fortæller Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge og lektor ved Københavns Universitet med speciale i rygning og livsstilsygdomme til Politiken i 2017.
Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse bakker Charlotta Pisinger op i samme ombæring og siger: ”Snus er blevet et ungdomsfænomen, som primært drenge i alderen 15-25 år har taget til sig."
Nytårsaften på hospitalet
Nytårsaften. Christoffer og hans venner gør sig klar til at hoppe ind i 2017, og promillen er en smule høj. En af Christoffers veninder vil rigtig gerne prøve det her snus, hun efterhånden har hørt så meget om. Hun får et stykke af Christoffer, og festen fortsætter. Der går ikke længe, før hun skal have et stykke til, og så et stykke til. Der bliver kaldt på Christoffer inde fra stuen og han kommer ind til synet af sin veninde, ligbleg. Der bliver ringet efter en ambulance. Veninden tilbringer resten af nytårsaften på hospitalet, og bliver behandlet for nikotinforgiftning.
Selvom oplevelsen står tydeligt hos Christoffer, ville hverken han eller Ramus stoppe fuldstændig med snus.
Også hvis de selv blev indlagt.
Forbud mod snus afholder ikke de danske unge
Snus har været ulovligt i Europa siden 1992, hvor det blev vedtaget af EU under tobaksdirektivet. Alligevel var det fortsat lovligt i Danmark frem til 2010, hvor EU-kommissionen opdager det fortsatte snussalg i Danmark, og herefter advarer med en tur for EU-domstolen. Efter længere tids pres fra EU, vedtog regeringen med Socialdemokratiet i spidsen i 2016 en lov om, at det ikke længere skal være tilladt at sælge snustobak i Danmark.
Efterfølgende undersøgelser viser dog, at snus næppe er så skadeligt som man troede tilbage i 1992. En undersøgelse bragt på videnskab.dk viser, at forskerne ikke fandt tilstrækkeligt bevis for, at risikoen for dødsfald i forbindelse med snus var højere end hvis man ikke bruger snus.
I Norge, hvor undersøgelsen blev fortaget, beskylder forskningslederen de norske sundhedsmyndigheder for uærlig kommunikation af risikoen ved snus. I Norge og Sverige er det nemlig fortsat tilladt at sælge snus. Norge er nemlig ikke medlem af EU, og er dermed ikke ramt af deres lovgivning på området. Sverige er derimod et EU-medlemsland, men blev det først i 1995, hvor tobaksdirektivet allerede var blevet vedtaget i EU. I forbindelse med deres tilføjelse til EU, fik Sverige indgået en aftale om, at de gerne måtte blive ved med at sælge snus. Svenskernes argument var, at det er historisk for Sverige, hvor snusforbruget siges at kunne føres tilbage til 1800-tallet.
”Det smarte med snus er også at det ikke går ud over lungerne. Jeg spiller jo tennis her på højskolen, og jeg ville ikke kunne blive ved med at spille tennis hvis jeg røg.” Rasmus stemmer i hvad hans kammerat til højre for ham fortæller.

21-årige Rasmus bruger ligesom sin ven, Christoffer, snus hver dag. Han har været snusbruger i 5 år.
Foto: Mathias Juul

Selvom der ikke er videnskabelig evidens for, at snus er dødeligt, advarer bagsiden stadig brugeren.
Foto: Mathias Juul